Ero Coffea arabican ja Coffea robustan välillä
MAKU
Arabica-kahvilla on pehmeä, makea ja aromaattinen makuprofiili, kun taas robusta on täyteläinen ja hieman terävämpi sekä kitkerämpi. Arabicaa pidetään näistä kahdesta arvokkaampana kahvina.
KOFEEINI
Robusta sisältää lähes kaksi kertaa enemmän kofeiinia kuin arabica. Korkea kofeiinipitoisuus lisää robustapavun kitkeryyttä.
SOKERI
Arabicapavut sisältävät huomattavasti enemmän sokeria, lähes kaksi kertaa enemmän kuin robusta.
KÄYTTÖTARKOITUS
Robustaa käytetään yleensä pikakahvissa ja sitä lisätään pieninä määrinä espressosekoituksiin antamaan täyteläisyyttä ja hyvän creman (vaahdon). Arabicapapuja käytetään lähes kaikkeen muuhun.
HINTA
Robustapapujen hankintahinta on edullisempi kuin arabican.
VILJELYOLOT
Arabicakaa on haastavaa viljellä, sillä kahvipensas kasvaa korkealla vuorenrinteillä. Arabica-kasvi ei ole yhtä kestävä kuin robusta, jota voidaan viljellä matalammissa korkeuksissa ja lämpimämmissä ilmastoissa. Robustakasvin korkea kofeiinipitoisuus suojaa sitä hyönteisiltä (jotka voivat kuolla kofeiiniin).
VILJELYALUEET
Brasilia on maailman suurin arabicakahvin tuottaja. Vietnam on suurin robustan tuottaja.
KAHVIPENSAS
Arabicakasvi voi kasvaa jopa 4,5 metriä korkeaksi, kun taas robustakasvi voi kasvaa 6 metrin korkeuteen.
ULKONÄKÖ
Arabicapapu on soikea, kun taas robustapapu on pyöreämpi.