Suosituimmat kahvipavut

7 lokakuun, 2024
blog-hero-coffeetypes

Sinulla on varmasti suosikkikahvisi, mutta oletko koskaan miettinyt, mistä kahvipavuista se on valmistettu? Markkinoilla on monia erilaisia kahvisekoituksia, mutta vain kaksi päätyyppiä kahvipapuja: arabica ja robusta.

Kirjoittanut Océane Bidault

Näistä kahdesta arabica on makuvoittaja. Tätä kahvipapua pidetään laadultaan ja maultaan parhaana, ja lisäksi se on kallein. Robusta on kitkerämpi kahvilaatu, joka on paljon edullisempi.

Lähes kaikki Norjaan tuotu kahvi – 98 % – tulee arabica-kasvista. Arabica-pavulla on lempeä, aromaattinen maku, josta monet norjalaiset pitävät. Joten on suuri todennäköisyys, että juot arabica-kahvia, kun nautit kupin ”tavallista” kahvia.

Jos juot pikakahvia tai espressoa, se on todennäköisesti sekoitettu robusta-pavuista.

Maailmanlaajuisesti arabica muodostaa 75-80 % kahvintuotannosta, ja robusta kattaa suurimman osan jäljelle jäävästä osuudesta. Kaksi vähemmän käytettyä kahvilaatua, liberica ja excelsa, kattavat alle 1 %.

Sanottakoon kuitenkin, että kummankin kahviperheen sisällä on monia erilaisia laatuja ja lajikkeita. Jokaisella alaryhmällä on oma ainutlaatuinen makunsa ja luonteensa, joka vaihtelee ilmaston, maaperän ja kasvuolosuhteiden mukaan. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat juomasi kahvin makuun.

Ero Coffea arabican ja Coffea robustan välillä

MAKU

Arabica-kahvilla on pehmeä, makea ja aromaattinen makuprofiili, kun taas robusta on täyteläinen ja hieman terävämpi sekä kitkerämpi. Arabicaa pidetään näistä kahdesta arvokkaampana kahvina.

KOFEEINI

Robusta sisältää lähes kaksi kertaa enemmän kofeiinia kuin arabica. Korkea kofeiinipitoisuus lisää robustapavun kitkeryyttä.

SOKERI

Arabicapavut sisältävät huomattavasti enemmän sokeria, lähes kaksi kertaa enemmän kuin robusta.

KÄYTTÖTARKOITUS

Robustaa käytetään yleensä pikakahvissa ja sitä lisätään pieninä määrinä espressosekoituksiin antamaan täyteläisyyttä ja hyvän creman (vaahdon). Arabicapapuja käytetään lähes kaikkeen muuhun.

HINTA

Robustapapujen hankintahinta on edullisempi kuin arabican.

VILJELYOLOT

Arabicakaa on haastavaa viljellä, sillä kahvipensas kasvaa korkealla vuorenrinteillä. Arabica-kasvi ei ole yhtä kestävä kuin robusta, jota voidaan viljellä matalammissa korkeuksissa ja lämpimämmissä ilmastoissa. Robustakasvin korkea kofeiinipitoisuus suojaa sitä hyönteisiltä (jotka voivat kuolla kofeiiniin).

VILJELYALUEET

Brasilia on maailman suurin arabicakahvin tuottaja. Vietnam on suurin robustan tuottaja.

KAHVIPENSAS

Arabicakasvi voi kasvaa jopa 4,5 metriä korkeaksi, kun taas robustakasvi voi kasvaa 6 metrin korkeuteen.

ULKONÄKÖ

Arabicapapu on soikea, kun taas robustapapu on pyöreämpi.

Lue lisää kahvista